top of page
Kvinna som fått hjälp med rotfyllning i Stockholm

Experter på rotfyllning i Stockholm

Har du fått en inflammation inne i en tand, i pulpan eller tandnerven, kan du behöva göra en rotfyllning. Behandlingen går ut på att avlägsna tandens inre vävnader och sedan fylla rotkanalen igen med ett fyllningsmaterial. På TBN Tandhälsa använder vi ett rotfyllningsmaterial som heter N2. Det är ett bakteriedödande material med en effekt som varar i en hel vecka. Det innebär en minskad risk för infektioner och bidrar helt enkelt till ett lyckat resultat.

Vad är en rotfyllning?

Om du har svår karies eller en tandfyllning kan tandens inre blir infekterad. Då kan man göra en rotkanalbehandling för att få bort infektionen. Genom att göra en rotfyllning kan tanden behållas och du behöver inte dra ut den. Vid en rotfyllning öppnar tandläkaren upp tanden och avlägsnar tandens mjuka vävnader. När detta är klart fylls rotkanalen igen.

Varför måste en tand rotfyllas?

En rotfyllning kan behöva göras när tandens inre blir inflammerad och infekterad av bakterier. Tanden består av en krona och en rot. Den del du ser i munnen är kronan. Roten är den del av tanden som sitter fast i käkbenet. Den innersta delen kallas för pulpa eller tandnerv, och det är alltså när den blir infekterad som tanden kan behöva rotfyllas. En rotfyllning kan göras om tanden har:

  • långtgående karies

  • fyllningar

  • skador i tanden som sprickor och bryggor

  • upprepade tandbehandlingar.

Hur går en rotfyllning till?

En rotfyllning kräver ofta flera besök hos tandläkaren. Det beror på hur omfattande behandlingen är. För att kunna avlägsna tandens inre vävnader måste tandläkaren rensa alla tandens kanaler. En tand kan ha mellan 1–4 kanaler. Har du karies eller gamla fyllningar i tanden måste dessa först tas bort. Under behandlingen är det viktigt att bakterier eller saliv inte kommer ner i tanden. Tandläkaren lägger därför en duk över tanden som isolerar den från resten av munhålan.

​

När tandläkaren har rensat och gjort rent tanden byggs den upp igen med fyllning och en ny krona. På TBN Tandhälsa fylls tanden med det bakteriedödande materialet N2. Du behöver inte vara orolig för att rotfyllningen ska göra ont. Våra erfarna tandläkare på TBN Tandhälsa arbetar med modern utrustning och effektiva bedövningsmetoder för att din behandling ska bli smärtfri. Efter behandlingen kan tanden ömma ett tag. Du kan lindra smärtan med receptfria läkemedel. Vi brukar också boka in en tid för ett återbesök för att se att tanden ser frisk ut och att infektionen är borta.

Hur länge håller en rotfyllning?

En rotfyllning är hållbar och kan sitta livet ut om du håller en god munhygien och går på regelbundna besök till din tandläkare.

Kvinna i solnedgång som fått hjälp med rotfyllning

TBN Tandhälsa – experter på rotfyllning

Har du besvär med en tand och misstänker att tanden behöver rotfyllas är du välkommen att kontakta oss på TBN Tandhälsa. Vi är experter på rotfyllning i Stockholm. Det är inte alls ovanligt att vara orolig och kanske till och med rädd inför ett tandläkarbesök. Berätta för oss om din oro. Vi har lång erfarenhet av patienter med tandläkarskräck. Vår tandvårdsklinik har en familjär atmosfär och ligger vid Spånga torg, enkel att nå från bland annat Bålsta, Jakobsberg, Vällingby, Barkarby, Hässelby och Sundbyberg.

Gör en rotfyllning ont?

En rotfyllning görs ofta under bedövning och gör därför inte ont. Efter rotfyllningen kan receptfria smärtstillande läkemedel lindra smärtan.

Hur lång tid tar en rotfyllning?

Själva rotfyllningen tar normalt inte så lång tid. Däremot kan hela behandlingen kräva 2–3 besök hos tandläkaren innan allt är klart.

Vad kostar en rotfyllning?

Det beror på patientens förutsättningar och behandlingens omfattning. En rotfyllning kan kosta mellan 4 000 och 10 000 kronor.

Root canal therapy

At our clinic we use a root filling material called N2. 

​

 

 

N2 is bactericidal with an effect that lasts for one week and then becomes neutral. This material therefore has properties that beat many other materials on the market. If you would like to read more, visit this website: www.rotfyllning.nu

​

 

 

Many patients have experienced that previously root treated teeth become infected again. If, in such a situation, the patient need a crown on the tooth, it can be very difficult to re-do the root filling and the result may be that the tooth have to be removed. By dentist Bengt Nordströms experience, with the material N2 in such cases, he has had a success rate of almost 100%.

 

 

VAD TYCKER VÅRA PATIENTER?

bottom of page